Skip to content

”Olen ihan poikki.”

  • by

Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Nina Hahtela

Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Nina Hahtela. Kuva: Leena Koskela
Kuva: Leena Koskela

Sairaanhoitajaliitto on seurannut sairaanhoitajien korona-ajan kokemuksia reilun puolentoista vuoden ajan. Avasimme maaliskuussa 2020 verkkosivuillemme kyselyn, koska oli tärkeää antaa jäsenistöllemme kanava purkaa koronaan liittyviä ajatuksia ja tunnelmia. Sairaanhoitajat tekevät työtään ennen näkemättömien paineiden alla. Me saamme monissa kanavissamme viestiä sairaanhoitajilta.

Viesti on karua:

”Olen ihan poikki.”
”Työntekijä kerrallaan tippuu rivistä pois.”
”En enää jaksa tehdä hyväntekeväisyystyötä oman terveyteni kustannuksella.”

Kuulluksi ja nähdyksi tuleminen on tärkeää niin sairaanhoitajille kuin esihenkilöillekin. Joskus pienikin sana tai toisen huomioiminen voi auttaa jaksamaan. Toivottavasti meillä kaikilla on kiireestä huolimatta aikaa kysyä niin kollegalta kuin pomoltakin kuulumisia. ”Mitä kuuluu?” tai ”Miten jaksat?” ovat arvokkaita lauseita. Jos työyhteisön sisäinen kohtaaminen ja kannustus eivät riitä, on tärkeää tietää, että apua on saatavilla. Avun hakemista ei tarvitse hävetä, on rohkeutta pyytää apua silloin kun omat voimat tai konstit eivät riitä.

Ratkaisuja hyvinvointiin

Hyvinvoiva terveydenhuolto -hankkeessa julkaistaan ensi vuonna työvälineitä ja materiaalia lisäämään hyvinvointia työssä. Sairaanhoitajaliitto on mukana hankkeessa kehittämässä uusia toimintamalleja ja innovaatioita terveydenhuoltoalalla jaksamisen ja työn houkuttelevuuden tueksi. Sairaanhoitajat ovat itse saaneet ja saavat edelleen osallistua yhteiskehittämisen työpajoihin.

Hanke voi tulla toteuttamaan työpajan myös juuri sinun työyhteisöösi. Hankkeen työntekijät voivat auttaa löytämään toimivia ratkaisuja, joilla hyvinvointia voidaan lisätä. Joskus tarvitaan pieniä keinoja, joskus suuria muutoksia. Yhdessä voimme saada ihmeitä aikaan!

Kollegiaalisin terveisin,
Nina
Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja